ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο, η Αρχαία Ολυμπία, η οποία βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση επισκεψιμότητας, αμέσως μετά την Ακρόπολη, αποτελεί παγκόσμιο χώρο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Ο μοναδικός Αρχαιολογικός της χώρος τον οποίο η Unesco έχει ανακηρύξει σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, το Μουσείο Ιστορίας των ανασκαφών και το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, την καθιστούν τόπο μεγάλης επισκεψιμότητας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Μετά από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1870, και αφού είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις μερικών χρόνων, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή ξεκινά τις πρώτες ανασκαφές στην Ολυμπία, φέρνοντας στο φως τους κρυμμένους θησαυρούς του ελληνικού πολιτισμού, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον σε περιηγητές, ανθρώπους του πνεύματος και τους πρώτους επισκέπτες-τουρίστες.

Το πλήθος των ευρημάτων των ανασκαφών οδηγεί στην κατασκευή του Μουσείου της Ιστορίας των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων “Σύγγρειον“ το 1883-1886 με τον δωρητή Ανδρέα Συγγρό.

Λίγο αργότερα, μεταξύ 1894-1896 κατασκευάζεται η σιδηροδρομική γραμμή και το ιστορικό ξενοδοχείο ΣΠΑΠ “Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου” που φιλοξενούσε τους επισκέπτες που έρχονταν στην Ολυμπία να θαυμάσουν τους θησαυρούς της Άλτεως αλλά και βασιλείς, αρχηγοί κρατών και προσωπικότητες που σφράγισαν την σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Στη συνέχεια, με τη διεξαγωγή της Αφής Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936, αλλά και την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Ολυμπιακής Ακαδημίας το 1961, ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Iεράν Άλτιν στην Αρχαία Ολυμπία, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ανθίζει.

Ευλογημένη από τους θεούς

Αξιοθέατα Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Ευλογημένη από τους θεούς με μερικά από τα καλύτερα σκηνικά τοπία, πλούσια σε φυσική ομορφιά και ιστορία, η περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές φύσης και κουλτούρας, δράσης, περιπέτειας ή χαλάρωσης. Ορεινοί όγκοι με πανέμορφες βουνοκορφές, μοναδικά δάση, καταρράκτες και ποτάμια που διασχίζουν μαγικά τοπία και γόνιμες κοιλάδες συνθέτουν μια εκπληκτική ποικιλία από οικοσυστήματα, που συναντούν πλούσια αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα και καθιστούν τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ένα από τους κορυφαίους παγκοσμίως προορισμούς.
Ο Δήμος μας διαθέτει κλίμα, φύση και ενδιαφέροντα για όλο το έτος. Διαθέτει εύρος ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων και αποτελεί πλέον προορισμό για όλες τις μορφές εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού όπως είναι ο συνεδριακός, ο φοιτητικός-μαθητικός, ο θρησκευτικός, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός, η γαστρονομία, ο αθλητικός αλλά και τα ταξίδια περιπέτειας. Η περιοχή της Αρχαίας είναι τόπος περιήγησης με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένας «ζωντανός» προορισμός διακοπών και όχι απλά ένα ανοιχτό Μουσείο.  

Η περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί παγκόσμιο χώρο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Ο μοναδικός Αρχαιολογικός του χώρος, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, το Μουσείο ιστορίας των ανασκαφών και το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τον καθιστούν τόπο μεγάλης επισκεψιμότητας διεθνούς ενδιαφέροντος.

A mind that is stretched by a new experience can never go back to its old dimensions.

Oliver Wendell Holmes

Σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρχαίας Ολυμπίας:

  1. Ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας. Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τον οποίο η Unesco, έχει ανακηρύξει σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ( http://ilia-olympia.org)
  2. Το αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, με τη μοναδική συλλογή γλυπτών και σπουδαιότερα έργα, τον Ερμή του Πραξιτέλη και την Νίκη του Παιωνίου ( http://ilia-olympia.org )
  3. Το θεματικό Μουσείο της Ιστορίας των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενείται στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου της Ολυμπίας ( http://ilia-olympia.org )
  4. Το Μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με πλουσιότατες συλλογές από τους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες (https://hoc.gr/el/node/149)
  5. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το πνευματικό ίδρυμα του σύγχρονου ολυμπισμού, που εκπαιδεύει κάθε χρόνο εκατοντάδες στελέχη του Ολυμπισμού και Αθλητισμού (http://ioa.org.gr/?lang=el ).
  6. Το Άλσος Κουμπερντέν, του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου σύμφωνα με την επιθυμία του βρίσκεται ταριχευμένη η καρδιά του (http://ioa.org.gr/?lang=el ).
  7. Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του καθηγητή κ. Κοτσανά(https://archimedesmuseum.gr/)
  8. Το νέο πρότυπο μουσείο-εκπαιδευτικό κέντρο “DIGITμε θέμα την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου (https://www.facebook.com/digitolympia/?ref=br_rs).
  9. To γραφικό Θεατράκι Δρούβα, στην καρδιά του πευκοδάσους, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.
  10. Το μεγάλο Θέατρο Φλόκα, που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας (www.kedao.gr).
  11. Ο Βοτανικός κήπος, που βρίσκεται στους πρόποδες του Κρόνιου Λόφου (https://olympic-botanical-garden.business.site).

Στο ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας,  ο επισκέπτης μπορεί επίσης να απολαύσει:

  1. Τους καταρράκτες του ποταμού Ερυμάνθου (Νεμούτας).
  2. Το μοναδικό στα Βαλκάνια Δρυοδάσος Φολόης (Natura 2000).
  3. Το Περιβαλλοντικό Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης Πληροφόρησης Δρυοδάσους Φολόης.
  4. Το Κέντρο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δίβρης «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ».
  5. Τα Πετρόχτιστα μοναστήρια και εκκλησιές της Δίβρης.
  6. Το Μουσείο Φολόης «ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ».
  7. Το Λαογραφικό Μουσείο Πολιτιστικής και Αγροτικής Κληρονομιάς στα Άσπρα Σπίτια
  8. Το Βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων στο Αντρώνι.
  9. Το γραφικό φαράγγι Αντρωνίου.
  10. Τους θολωτούς τάφους της Αγίας Τριάδας.
  11. Το Μοναστήρι Νοτενά.
  12. Τη παραδοσιακή νεροτριβή της Ορεινής.
  13. Τους Μπαρουτόμυλους του Ψαρού.
  14. Περιπατητικά μονοπάτια και διαδρομές στη φύση.

Μουσεία

Άλλα αξιοθέατα