-Σε διαδικασία δημοπράτησης η τουριστική διαδρομή και η ανάπλαση εισόδου πόλης

Τη δημοπράτηση δύο σημαντικών έργων ανάπλασης, της τουριστικής διαδρομής από γέφυρα Κλαδέου έως το ύψος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της διαμόρφωσης εισόδου της πόλης, αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. 

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίασή της, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση των έργων «Διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής από γέφυρα Κλαδέου έως Ολυμπιακή Ακαδημία», προϋπολογισμού 1.074.925,84 ευρώ και «Ανάπλαση εισόδου της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ (Ο.Χ.Ε. Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία). Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης των δύο αυτών έργων που θα αλλάξουν σημαντικά την αισθητική αλλά και την κινητικότητα εντός της πόλης.

«Ελπίζουμε ότι σε λίγους μήνες από σήμερα θα έχουμε εργολάβο και έναρξη υλοποίησης των δύο αυτών σημαντικών έργων», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τονίζοντας:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι, δύο έργα ενταγμένα στην Ο.Χ.Ε. Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, τα οποία σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και εντάχθηκαν από την άριστη συνεργασία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παίρνουν το δρόμο της Υλοποίησης».

Η τουριστική διαδρομή

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής για την διέλευση αποκλειστικά πεζών και ποδηλάτων, στα όρια του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας. Η διαμόρφωση της τουριστικής διαδρομής πεζών και ποδηλάτων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, στην προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης και στη δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης του τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την υφιστάμενη κατάσταση του δρόμου, η μελέτη διαμόρφωσης προβλέπει τις ελάχιστες απαιτούμενες εργασίες για την υλοποίησή της και κυρίως, τον περιορισμό των εκσκαφών έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του αρχαιολογικού χώρου και της δασικής έκτασης. Σε αυτό το πνεύμα, η μελέτη δεν επεμβαίνει στην υφιστάμενη γεωμετρία της οδού. Η τουριστική διαδρομή προορίζεται να λειτουργεί σαν πεζόδρομος και παράλληλα σαν μια απρόσκοπτη ποδηλατική διαδρομή. Έτσι, για το σχεδιασμό της διαδρομής τέθηκε ως βασική συνθετική αρχή η επάλληλη χάραξη δυο διακριτών ζωνών, διαφορετικού πλάτους και ποιοτικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η ανάπλαση εισόδου πόλης

Το έργο αυτό προβλέπει:

– Αντικατάσταση υπαρχουσών επιστρώσεων δαπέδων και κρασπέδων πεζοδρομίων τηρώντας τις υφιστάμενες επιφάνειες και διόρθωση σημείων κόμβων.

– Τοποθέτηση οδεύσεων τυφλών και κατασκευή ραμπών διάβασης ΑΜΕΑ στα όρια των οικοδομικών τετραγώνων.

– Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην ανατολική πλευρά της οδού (ρεύμα προς Πύργο) κατά 30 εκ. προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια κίνησης πεζών, χωρίς παρεμβάσεις στο πλάτος της οδού, στα όρια της υφιστάμενης απαλλοτρίωσης.

– Αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης, τοποθετώντας έναν ενιαίο τύπο φωτιστικού. Αντίστοιχα, θα γίνει και αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών δικτύων, στην ίδια χάραξη, στα σημεία που αυτά παρουσιάζουν φθορές.

– Ασφαλτόστρωση εκ νέου στο τμήμα της οδού που περιλαμβάνεται στην περιοχή μελέτης, καθώς λόγω της διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου, θα προκύψει νέα χάραξη του άξονά της, με διατήρηση ενιαίου πλάτους οδού 7,20μ.

– Αντικατάσταση φρεατίων με νέα, υψηλής αντοχής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest