Βασικά σημεία της ομιλίας Γεωργιόπουλου στο συνέδριο Olympia Forum

Κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο Olympia Forum, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η Ολυμπία δεν είναι ένα τυχαίο όνομα σε αυτή τη χώρα αλλά και στον πλανήτη. Όμως, πολλές φορές, ακόμα και από τεχνοκράτες ειδικούς αλλά και από κυβερνητικά στελέχη, διαχρονικά αντιμετωπίζεται απλά σαν ένας τουριστικός προορισμός όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ίος κ.α. Η Ολυμπία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους οικονομικής προστιθέμενης αξίας μόνο.

Έχουμε κουραστεί και εγώ και οι προηγούμενοι δήμαρχοι να μιλάμε για το τι είναι η Ολυμπία: Αποθετήριο αξιών, μία ακτινοβολούσα περιοχή, ένας ιστορικός τόπος, η μήτρα και η τροφός των Ολυμπιακών ιδεωδών. Πιστεύει κανείς ότι αν η Ολυμπία, αυτό το όνομα, αυτό το brand name βρισκόταν σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα, θα ήταν ένα μικρό χωριό μες στη δική του μιζέρια, να τη θυμόμαστε τελικά ως Ολυμπιακοί θεσμοί μία φορά κάθε δύο χρόνια;

Για να μην είμαι μηδενιστής, γίνανε μερικά πράγματα το 2004, όμως δεν έγιναν όλα. Για να μην πω και το οξύμωρο, ότι το 2004 η Ολυμπία δεν χαρακτηρίστηκε Ολυμπιακή πόλη, με ό,τι σήμαινε ο χαρακτηρισμός αυτός για τα έργα που έπρεπε να γίνουν εδώ, για να μπορεί να απολαμβάνει προνόμια χρηματοδοτήσεων δράσεων και έργων.

Η Ολυμπία είναι ένα εθνικό κεφάλαιο και αυτή η άυλη η πολιτιστική κληρονομιά είναι μία πολιτιστική δύναμη για τον τόπο. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάπτυξη είναι ένα τρίγωνο: οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία. Πρέπει να συνυπάρχουν και τα τρία. Γιατί κοινωνία είναι και πολιτισμός, παιδεία, συνοχή και πολλά ακόμη. Εμείς όμως μιλάμε για πολιτισμό, για αθλητισμό, για παιδεία.

Τι έχει πάρει η Ολυμπία σ’ αυτό το επίπεδο; Δεν το έχει ανάγκη η χώρα να προβάλει μία πνευματική εστία, έναν τόπο που όχι μόνο ιστορικά αλλά και στο σύγχρονο παρόν εκπέμπει και ακτινοβολεί παιδεία και πολιτισμό; Η Ολυμπία δεν έχει ένα αθλητικό κέντρο, το ελάχιστο, για να φιλοξενήσει μία όποια πρόταση από οπουδήποτε στον κόσμο αφορά κάποιο αθλητικό γεγονός.

Δεν έχουμε κάποιον χώρο να φιλοξενήσουμε ούτε μία πολιτιστική εκδήλωση αξιώσεων. Ας είναι αιωνία η μνήμη του αείμνηστου Νίκου Καρυώτη, ενός εμπνευσμένου Προέδρου της Κοινότητας Φλόκα που έφτιαξε το ανοιχτό θέατρο, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ούτε το καλοκαίρι μία εκδήλωση πολιτισμού. Από τον Σεπτέμβρη και μετά η Ολυμπία είναι έρημη πολιτιστικά.

Κάναμε κάποιες προσπάθειες αυτό τον καιρό μαζί με τα Πανεπιστήμια Πατρών & Λευκωσίας, με τον κ. Συρίγο, με την κα Κεραμέως, με τον κ. Αυγενάκη, που μας έδωσε εδώ την έδρα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών για να μπορούμε έστω με μία πυκνότητα δράσεων να δώσουμε στην Ολυμπία το περιεχόμενο που της αναλογεί και της αξίζει.

Έχω επισκεφτεί πολλούς υπουργούς και αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης, με την πρώτη ιδιότητα που είχα -του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας- και τώρα του δημάρχου. Οι περισσότεροι μου μιλάνε πάντα για οποιαδήποτε δράση ή έργο με όρους βιωσιμότητας. Όταν όμως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οραματίστηκε, μαζί με την Αρβελέρ, το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, μιζέριασε για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και τη δράση του; Δεν ήξερε τελικά ότι από έναν τόπο, τους Δελφούς, εκεί, κάτω από τις Φαιδριάδες πέτρες, αυτό το άνυδρο τοπίο, δεν θα μπορούσε να πάρει ένα αποτέλεσμα με όρους βιωσιμότητας; Γιατί εκπέμπουν άλλο πράγμα οι Δελφοί.

Ε, η Ολυμπία το εκπέμπει εις διπλούν γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, γεγονός του κόσμου, μας έχουν στο προσκήνιο. Χάριν των Ολυμπιακών Αγώνων η Ολυμπία ακτινοβολεί στο σήμερα όσο κανένας άλλος τόπος στον πλανήτη -ούτε η Αθήνα με την Αθηναϊκή Δημοκρατία τόσο. Και δεν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε; Μιλάμε μόνο με όρους βιωσιμότητας και οικονομίας. Ε, δεν μετράνε όλα έτσι.

Η Ολυμπία αποτελεί μία πολιτιστική δύναμη γεωπολιτικού μεγέθους για τον τόπο. Τα κράτη δεν μετράνε τη δύναμή τους μόνο με τους στρατούς και με τις οικονομίες τους. Μετράνε με την ιστορία τους, με τον πολιτισμό τους, με την ακτινοβολία τους, που οι ειδικοί τη λένε soft power». 

.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest