Ολυμπισμός

Οι Αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν για τόπο λατρείας του Δία και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου και τη καταπράσινη κοιλάδα του μυθικού ποταμού Αλφειού,στο σημείο όπου δέχεται τα νερά του παραποτάμου του Κλαδέου.

Εδώ, στην Ολυμπία, όπως πίστευαν οι Έλληνες, πρώτοι εγκαινίασαν τους αγώνες οι Ολύμπιοι θεοί. Ο Ζευς νίκησε τον Κρόνο στην πάλη, ενώ ο Απόλλων κατέβαλε τον Άρη στην πυγμή και τον Ερμή στο δρόμο. Έκτοτε το Ιερό της Ολυμπίας αναγνωρίζεται πανελλήνια ως το κατ’ εξοχήν αγωνιστικό – θρησκευτικό κέντρο με ακτινοβολία και απήχηση στον γνωστό τότε κόσμο.

Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ηρακλής πήγε κάποτε τα τέσσερα αδέλφια του στην Ολυμπία για να τρέξουν στον πρώτο αγώνα δρόμου που έγινε ποτέ και στεφάνωσε τον νικητή με ένα κλαδί απο την ελιά που είχε ο ίδιος φυτέψει εκεί. Ιστορικά πάντως, το 776 π.Χ. τελείται η πρώτη Ολυμπιάδα και για 1.200 συνεχή χρόνια, τα “Ολύμπια”, η πιο λαμπρή απο τους πανελλήνιους αγώνες, τελούνται προς τιμήν του Δία. Η Ηλεία ολόκληρη κηρύσσεται ιερή περιοχή του Διός και απαραβίαστη.

Μάλιστα για την ακίνδυνη προσέλευση των αθλητών και των επισκεπτών του Ιερού και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Αγώνων, κηρύσσεται η Ιερή εκεχειρία, με την οποία αναστελλόταν για ένα μήνα κάθε εχθροπραξία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν μέχρι το 393 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος ο Β’ επικύρωσε την κατάργηση τους. Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων ανανεώθηκε το 1896 από τον βαρόνο De Coubertin με την έμπνευση και την αποφασιστική συμπαράσταση του Δημητρίου Βικέλα.

Το 2004, αποτελεί χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας, καθώς η Αθήνα διοργάνωσε για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896, και για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, σε αυτόν ακριβώς τον τόπο, την Αρχαία Ολυμπία διεξήχθη αγώνισμα και συγκεκριμένα η σφαιροβολία ανδρών και γυναικών, με νικητές τον Γιούρι Μπιλόνγκ από την Ουκρανία και τη Γιουμιλέιντι Κούμπα από την Κούβα. Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία ταξίδεψε μέσω της λαμπαδηδρομίας και στις πέντε ηπείρους για πρώτη φορά, ενώ για τη μεταφορά της χρησιμοποιήθηκαν πέρα από τους λαμπαδηδρόμους, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, βάρκες, ποδήλατα και μοτοσικλέτες, διανύοντας μια απόσταση διάνυσε απόσταση μεγαλύτερη των 78.000 χιλιομέτρων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν στην Ολυμπία, μέσα από την τρισδιάστατη υπόσταση Φύση – Θεός – Άνθρωπος και τον ολοκληρωτικό διάλογο. Υπάρχουν τοπία που μιλούν για τους θεούς και τοπία όπου οι θεοί μιλούν στον άνθρωπο. Όταν ο κόσμος ήταν ακόμα νέος και γεμάτος θεούς, τέτοιους χώρους, φορτωμένους με νόημα διάλεγαν οι Έλληνες για να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η Αρχαία Ολυμπία, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της αρχαιότητας στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο χώρο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Η εξέλιξη της Ολυμπίας βασίστηκε αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επίδρασή τους στον ελληνικό και όχι μόνο αρχαίο κόσμο. Όλες οι ελληνικές πόλεις και οι αποικίες τους από τον Εύξεινο Πόντο έως την Ιωνία και τη Μεσόγειο, συμμετείχαν στις αθλητικές και λατρευτικές δραστηριότητες του ιερού αλλά και στην διαμόρφωσή του χτίζοντας διάφορα οικοδομήματα και αφιερώνοντας  αναρίθμητα αγάλματα.

Σήμερα στον ιστορικό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει κάθε φορά που τελούνται Ολυμπιακοί Αγώνες και μεταφέρεται στην Πόλη που διοργανώνονται για να φωτίζει με το μήνυμα της ειρήνης και της δημιουργικής άμιλλας τους νέους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η επίσκεψη στην Ολυμπία είναι η επιστροφή στον γνήσιο κόσμο, στον θαυμαστό χώρο όπου μέσα από τη φυσική προσπάθεια, καλλιεργήθηκε η ομορφιά του ανθρώπινου σώματος και μέσα από την ευγενική άμιλλα, το αγωνιστικό ήθος και η ιδέα της ειρήνης.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας & Ολυμπισμός

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Ελλάδα επεκτάθηκε και σε μια σειρά συμβολικών αναβιώσεων, όπως η αρχαία λαμπαδηφορία. Η πρώτη όμως λαμπαδηδρομία και Αφή Ολυμπιακής Φλόγας σε σύγχρονη μορφή παρουσιάστηκε το 1936 στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, παρόλο που οι σχετικές με την λαμπαδηδρομία αναφορές είναι πάρα πολλές από το 1896 έως το 1936. Ο Βαρώνος Pierre De Coubertin μετά από πολλές διαβουλεύσεις που είχε με σημαντικά πρόσωπα της εποχής, άρχισε να καλλιεργεί και να ωριμάζει στους κύκλους του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος την ιδέα της Φλόγας. Η πατρότητα της ιδέας διεξαγωγής Λαμπαδηδρομίας από την Ελλάδα στην Γερμανία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, αποδίδεται στον Carl Diem, πρόεδρο της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής που μαζί με το δικό μας Ιωάννη Κετσέα, είχαν την τελική ιδέα της Λαμπαδηδρομίας και της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Αφή της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Φλόγας και το τελετουργικό καθιερώθηκε από τότε να τελείται στην Αρχαία Ολυμπία, συνδέοντας τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με το Απολλώνιο Φως και το πλήθος των συμβολισμών που τις συνοδεύουν.
Μετά την Τελετή Αφής στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο, ώστε με συμβολικό τρόπο να ενώσει τις πέντε ηπείρους πετυχαίνοντας τον απώτατο στόχο: την ενδυνάμωση της σημασίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την παύση των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση του ονείρου της Παγκόσμιας Ειρήνης.
Η Τελετή Αφής και λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας καλλιεργεί κάθε φορά αισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης ανάμεσα στους νέους όλου του κόσμου και αποτελεί την ελπίδα για μια παγκόσμια ειρήνη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής ημέρας, που έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την προβολή των ολυμπιακών αξιών και του ολυμπιακού κινήματος γενικότερα, οργανώνει σχετικές εκδηλώσεις αφιερωμένες πάντοτε στον πρώτο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα, ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχημένη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στην μετέπειτα παγίωση του θεσμού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Την προσπάθεια παγκόσμιας καταξίωσης και κατοχύρωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που αποτελεί το ύψιστο αγαθό των ολυμπιακών αγώνων, έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Με σκοπό να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το φιλειρηνικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθιερώσαμε από το 2016 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, την υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Επιλέξαμε  για το σκοπό αυτό τον Ιερό Χώρο της Ολυμπίας προσδίδοντας συμβολισμό στην πράξη και κυρίως προσθέτοντας το ηθικό πλεονέκτημα των μνημείων της Ολυμπίας που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αφού φέρνουν από τα βάθη των αιώνων τις ωραιότερες ανθρωπιστικές αξίες της φιλίας της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Η σχετική τελετή υπογραφής της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μπροστά στον ναό της Ήρας, εκεί όπου φυλασσόταν ο δίσκος του Ίφιτου πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί η Ιερή Εκεχειρία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, η μακροβιότερη πράξη ειρήνης όλων των εποχών που διατηρήθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια, καλώντας να κρατηθούν τα χέρια μακριά από τα όπλα και να  παύσει κάθε εχθροπραξία ανά την υφήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ώστε να δώσουμε μία ευκαιρία στην Ειρήνη και τη Συμφιλίωση των λαών να επικρατήσουν.

Την αυθεντικότητα του ιερού κειμένου επικυρώνουν με τις υπογραφές τους οι Δήμαρχοι των πόλεων Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. Την Διακήρυξη Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κος Thomas Bach, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, οι Αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Γεώργιος Παπανδρέου και κα Φάνη Πάλλη-Πέτραλιά, εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος, αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πρέσβεις χωρών και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Η προσπάθεια αυτή, που θα πραγματοποιείται κάθε φορά με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, έχει σαν στόχο, η έκκληση από το Ναό της Ήρας για ειρήνη κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων να είναι το πρώτο διακύβευμα των ολυμπιακών αγώνων.

Παράλληλα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη αρχών για την προώθηση της Εκεχειρίας σε επίπεδο Πόλεων. Ήδη η προσπάθεια αποδίδει καρπούς δημοτικά συμβούλια ανά τη Χώρας παίρνουν σχετικές αποφάσεις.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961. Εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου – Προβατάκις. Το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων εκθέτει υλικό που καλύπτει τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και μια μοναδική συλλογή γραμματοσήμων. Ολυμπιακά μετάλλια, δάδες από λαμπαδηδρομίες, φωτογραφίες και αφίσες αγώνων, συλλεκτικές καρφίτσες των διοργανώσεων (pins), αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων και νομισμάτων και πολλά άλλα από διοργανώσεις θερινών και χειμερινών Αγώνων.

Το 1964 το οίκημα όπου είχε στεγάσει το Μουσείο και το υλικό των συλλογών του περιήλθαν στην κυριότητα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με δωρεά του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποιος εμπνευσμένος από το Ολυμπιακό Πνεύμα εμπλούτιζε το υλικό του Μουσείου. Το 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτηρίου, που θα στέγαζε το Μουσείο και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 το κτίριο υπέστη αρκετές φθορές και το 2010, διεκόπη η λειτουργία του μουσείου.

Μετά απο μια σειρά διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση κονδυλίων, το μουσείο παραχωρήθηκε από την ΕΟΕ στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έχουν αναλάβει την ανακατασκευή του και την βελτίωση του εκθεσιακού προγράμματος με αρκετές προσθήκες, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ακόμα περισσότερο του ρόλου της Ολυμπίας ως τόπου γέννησης του Ολυμπιακού Κινήματος. Παράλληλα θα αναδείξει τόσο την εκπαιδευτική του διάσταση όσο και την αποφασιστική συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Χάρη στις πρώτες συστηματικές ανασκαφές της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής και τον δωρητή Ανδρέα Συγγρό, κτίστηκε 1883-1886 το πρώτο μουσείο κοντά σε ανασκαφή, με σκοπό να στεγάσει τα ευρήματά της. Ήταν το μοναδικό του είδους του σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο, το πρώτο περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, επ’ ευκαιρία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Από το Μάιο του 2004, μετά την ανακαίνισή του, λειτουργεί σαν Μουσείο Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, με εκθέματα και από άλλες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας.

Ολυμπιακή Εκεχειρία

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ Την προσπάθεια παγκόσμιας καταξίωσης και κατοχύρωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που αποτελεί το ύψιστο αγαθό των ολυμπιακών αγώνων, έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιορτές Αγροτουρισμού

Ο Δήμος μας διαθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα κι ένα αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων. Το μικρό φεστιβάλ της παράδοσης μας αποτελεί σημαντική συμβολή και προτεραιότητα στην ανάδειξη της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολυμπιακή Ημέρα

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής ημέρας, που έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την προβολή των ολυμπιακών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας & Λαμπαδηδρομία

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Ελλάδα επεκτάθηκε και σε μια σειρά συμβολικών αναβιώσεων, όπως η αρχαία λαμπαδηφορία. Η πρώτη όμως λαμπαδηδρομία και

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
δήμος αρχαίας ολυμπίας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας

Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τον οποίο η Unesco, έχει ανακηρύξει σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ( http://ilia-olympia.org). ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Στην Ιερή Άλτη (άλσος) της Ολυμπίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ