Ολυμπιακή Φλόγα

    

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Oι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια ιερή φλόγα κρατούνταν άσβεστη κατά την διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

    

Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

    

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου.    

    

Σύμφωνα με το τελετουργικό την αφή την κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια  του θεού του ήλιου Απόλλωνα απαγγέλοντας επίκληση, ώστε να ανάψει η δάδα.

    

Η Πρωθιέρεια στη συνέχεια μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο αγγείο και πομπή με όλες τις ιέρειες κατευθύνεται προς το Στάδιο. Περνώντας από την Ελιά, θα σταθούν και ο «αμφιθαλής παις», (ένα παιδί που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του) θα κόψει ένα κλαδί, σύμβολο της ειρήνης και βραβείο νίκης.

    

Στο Στάδιο η Πρωθιέρεια ανάβει με τη φλόγα τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πριν τελικά παραδοθεί στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας. Η φλόγα φτάνει στο στάδιο τη βραδιά της τελετής έναρξης των αγώνων.

 
    Placeholder

δείτε επίσης

homemenuDiamerismata